top of page

Onze leden vertellen.. Wati aan het woord!

Updated: Mar 4, 2022


Ik heb nooit eerder de behoefte gehad om yoga te doen. Het idee dat je ‘flexibel’ moet zijn en iets ‘zwevend’ van een ‘guru’ leert, sprak mij niet zo aan. Maar toen ik Zenang Yoga & More (nu: Mahé) leerde kennen, begreep ik dat er een grote misvatting is ontstaan over deze populaire lifestyle.

Nadat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt word je geconfronteerd met vragen over het leven. Je gaat dan op zoek naar de betekenis van je bestaan. Door het vinden van de juiste combinatie van bestaande platform(s) in je omgeving kan je een betere zelfreflectie maken. In mijn geval is yoga een mooie toevoeging aan mijn huidige levensopvatting. Ik ben islamitisch opgevoed en geboren en getogen in Nederland met Indonesische roots. De beslissing om yoga te doen is niet alleen door mijn diverse achtergrond gestimuleerd, maar ook uit fysieke en mentale behoefte van een moeder met drie jonge kinderen.

Yoga stimuleert mijn zintuigen, concentratie en ademhalingstechniek. Daarnaast – en dit had ik dus niet verwacht – bevat Yoga 99% morale en filosofische zelfbeheersingsleerpunten. Yoga bestaat slechts 1% uit fysieke inspanningen.

Wat ik fascinerend vind is de directe impact op je gemoedstoestand die uit de uitdagende fysieke inspanningen voortkomt. De uitdagende houdingen in combinatie met de bijbehorende ademhalingstechniek, zorgen voor een positieve spirituele boost. Het is werkelijk mindblowing. Uiteraard – zoals bij alles waar je iets mee begint – begin je je les altijd met een intentie om iets nieuws te leren en te ervaren.

Voor mij is er nog een plus puntje, toeval bestaat niet: alles is voorbestemd. Bij deze yogaschool is de hoofddocente een Balinese, Pritha, een vrouw met een intellectuele en warme hart. Samen met haar goede vriendin, Dani, een gedreven levensgenieter en onderneemster, die volgend jaar ook yogales zal geven, hebben ze in augustus 2018 Zenang Yoga & More (nu: Mahé) in Zoetermeer opgericht. Pritha was al bekend als yoga docente tijdens de Yoga in The Park in Zoetermeer in de zomer van 2018. Ze geeft yogales met een gevoel van Oosterse oorsprong, geeft les in het Engels en ik kan met haar in het Indonesisch communiceren.

Eén van mijn favoriete lessen is de Hatha (ha = zon; tha = maan). Het verwijst je naar het evenwicht tussen het tegengestelde. In deze les leer je ook de filosofische kanten van yoga. Yoga bestaat uit 8 delen: Yama (heeft 5 morale en ethieke onderdelen), Niyama (heeft 5 zelfbeheersingspunten), Asana (houding), Pranayama (ademhalingstechniek), Pratyahara (ontwenning van zintuigen), Dharana (focus), Dhyana (meditatie) en Samadi (vrijheid). Verder in de lessen neemt Pritha je mee om je gelukstoestand te analyseren. Dit doet ze door 10 diepzinnige vragen te stellen waardoor je een beter beeld over jezelf en je dankbare leven krijgt.

Voor mensen die behoefte hebben om hun spirituele en fysieke kracht een boost te geven, adviseer ik om yoga te proberen. Onderzoek goed welke yogaschool het beste bij je past. Zenang Yoga & More (nu: Mahé) is voor mij een oase van geluk, kracht en gezelligheid….. ik ben daar echt senang.


56 views0 comments

Comments


bottom of page