top of page

Yoga voor auto-immuunziekten

"Ik heb een auto-immuunziekte, kan ik Yoga beoefenen?"

We hebben dit soort berichten ontvangen via Mahé Yoga Holistic Instagram DM. Voordat we die vraag beantwoorden, laten we begrijpen wat auto-immuunziekte eigenlijk is en hoe Yoga kan helpen.

Auto-immuunziekten zijn een groep chronische aandoeningen waarbij het immuunsysteem ten onrechte gezonde cellen in het lichaam aanvalt. Er zijn meer dan 80 soorten auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis, lupus, multiple sclerose en psoriasis. Deze ziekten kunnen een reeks symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, pijn en ontsteking en kunnen de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden. Hoewel er geen remedie is voor auto-immuunziekten, zijn er verschillende behandelingen en veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Een van de veranderingen in levensstijl die veelbelovend is gebleken bij het beheersen van auto-immuunziekten, is het beoefenen van Yoga.
Yoga is een oude praktijk van oefeningen die fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie combineert om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen. De voordelen van yoga voor mensen met auto-immuunziekten zijn uitgebreid onderzocht en er is groeiend bewijs dat het kan helpen de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hier zijn enkele van de manieren waarop het beoefenen van yoga mensen met auto-immuunziekten ten goede kan komen.

  1. Vermindert ontstekingen Ontsteking is een kenmerk van auto-immuunziekten en het is vaak verantwoordelijk voor de pijn en zwelling die mensen met deze aandoeningen ervaren. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van yoga, ontstekingen in het lichaam kan verminderen door de niveaus van pro-inflammatoire cytokines te verlagen. Dit betekent dat yoga kan helpen bij het beheersen van symptomen zoals pijn, zwelling en stijfheid, die vaak voorkomen bij auto-immuunziekten.

  2. Verbetert de mobiliteit van de gewrichten Auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus kunnen gewrichtspijn en stijfheid veroorzaken, waardoor het voor mensen moeilijk wordt om zich te verplaatsen. Yogahoudingen, zoals zachte rekoefeningen en bewegingen, kunnen helpen de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten te verbeteren. Het regelmatig beoefenen van yoga kan ook helpen pijn en stijfheid in de gewrichten te verminderen, waardoor mensen met auto-immuunziekten vrijer en comfortabeler kunnen bewegen.

  3. Stimuleert het immuunsysteem Het immuunsysteem staat centraal bij auto-immuunziekten, omdat het verantwoordelijk is voor het aanvallen van gezonde cellen in het lichaam. Het beoefenen van yoga kan helpen het immuunsysteem te stimuleren door stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Wanneer het lichaam in een staat van ontspanning verkeert, produceert het minder stresshormonen zoals cortisol, die het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Daarentegen is aangetoond dat het beoefenen van yoga de productie van immuunversterkende cellen zoals T-cellen verhoogt, wat kan helpen de algehele gezondheid te verbeteren. Van bepaalde yogahoudingen zoals rugbuigingen, inversies en wendingen wordt gedacht dat ze het lymfestelsel stimuleren, wat helpt om gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren.

  4. Vermindert stress en angst Auto-immuunziekten kunnen stressvol en angstopwekkend zijn, omdat ze de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Het beoefenen van yoga kan helpen stress en angst te verminderen door ontspanning te bevorderen en de niveaus van stresshormonen in het lichaam te verminderen. Yoga helpt ook bij het reguleren van het zenuwstelsel, wat mensen met auto-immuunziekten kan helpen zich meer geaard en gecentreerd te voelen. Stress kan de symptomen van auto-immuunziekten verergeren. Yoga staat bekend als een effectieve stressverlagende oefening. Yogatechnieken zoals pranayama (ademhalingsoefeningen), meditatie en ontspanningstechnieken kunnen helpen om stressniveaus te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

  5. Verbetert de slaap Slaapstoornissen komen vaak voor bij auto-immuunziekten en ze kunnen symptomen zoals vermoeidheid en pijn verergeren. Het beoefenen van yoga kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren door ontspanning te bevorderen en stressniveaus te verminderen. Yoga helpt ook bij het reguleren van het circadiane ritme, wat mensen met auto-immuunziekten kan helpen gezonde slaappatronen vast te stellen.

  6. Verbetert de algehele kwaliteit van leven Auto-immuunziekten kunnen een uitdaging zijn om mee te leven en ze kunnen de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden. Het beoefenen van yoga kan helpen de algehele kwaliteit van leven te verbeteren door de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Yoga kan helpen bij het beheersen van symptomen zoals pijn, vermoeidheid en angst, waardoor mensen met auto-immuunziekten zich comfortabeler en op hun gemak voelen. Bovendien kan yoga helpen bij het verbeteren van zelfbewustzijn en mindfulness, waardoor mensen met auto-immuunziekten zich meer onder controle kunnen voelen over hun gezondheid en welzijn.

Kortom, het beoefenen van yoga kan een gunstige verandering van levensstijl zijn voor mensen met auto-immuunziekten. Yoga kan helpen bij het beheersen van symptomen zoals ontstekingen, gewrichtspijn en stress, en kan de algehele fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat mensen met auto-immuunziekten yoga met voorzichtigheid moeten benaderen en moeten werken met een gekwalificeerde yoga-instructeur die ervaring heeft met het werken met mensen met auto-immuunziekten, zoals bij Mahé Yoga, waar je op maat gemaakte persoonlijke yogatherapielessen kunt volgen die bij je behoeften passen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle soorten yoga geschikt kunnen zijn voor mensen met auto-immuunziekten, en het is belangrijk om een medische professional te raadplegen.

Comentários


bottom of page